…De fapt ce voiam eu să subliniez prin evocarea acestor amintiri?
…O simplă părere…Dacă în 1970, când România s-a aflat efectiv sub ape, nivelul pierderilor materiale şi umane nu a putut evaluat decât, poate, ca fiind unul catastrofal, în prezent ne ” descurcăm ” binişooor de tot la evaluări de pagube şi mai ales la estimări ale costurilor lucrărilor de refacere a zonelor afectate.
Cert este că ceea ce s-a facut în ţară în urma inundaţiilor din ’70 e bun făcut. Lucrările de hidroamelioraţii şi îndiguiri realizate practic până la ” marea deşteptare” din ’89 au salvat şi încă mai salvează oameni şi locuri. De ce spun ” marea deşteptare” ? D’aia ! Că de atunci unii au devenit ” băieţi deştepţi „. După ei, potopul. Aşa se face că de atunci,  aproape fiecare guvernare a avut parte de propriul ” şoc – show” : scuza că au fost luaţi prin surprindere de ploile ” fără precedent”, după care spectacolul băilor de mulţime şi a promisiunilor că lucrurile vor intra în cursul lor normal, că vom face şi vom drege…
Realitatea ne-a demonstrat că au fost vorbe goale. De fiecare dată agitaţie mare, mobilizări de forţe, teledonuri, campanii de ajutorare ( poate singurul lucru bun ), marii meşteri ne prezintă soluţiile, se alocă bani pentru noi şi noi proiecte, se încep lucrările şi…culmea, se OPRESC LUCRĂRILE…nu mai sunt bani!  sau nu se opresc lucrările, dar sunt făcute de mântuială…păi din banii rămaşi după ce sunt  bine ” alocaţi ” în unele conturi ale ” băieţilor deştepţi „…ce hidroamelioraţii să mai facem ?!? Ne furăm singuri căciula…Am văzut ştiri şi rapoarte care arătau că sunt lucrări ale căror costuri au fost ” umlfate ” şi de 20-30 de ori. Nesătuii!!!
Păi nu credeţi că din fondurile şi mobilizările alocate sau colectate după fiecare potop s-ar fi putut face nişte lucrări de îndiguiri şi reamenajări ale cursurilor de apă de mai mare dragu’ ?!? Ce, e mai economic să (re)construim mii de case, drumuri, poduri, etc. după fiecare inundaţie ? Tare mi-e teamă că nici de data asta nu ne alegem cu nimic…
Va urma…poate!

P.S.: nu am insistat pe campaniile de colectare de fonduri şi de ajutoare pentru sinistraţi. Cred că fiecare dintre noi a contribuit cu ceva, cât de puţin, la alinarea suferinţelor celor afectaţi.

Multumesc pentru vizita:↓